2009. december 22., kedd

Lavina jeladó (pieps) használata


Itt a tél, itt a hó... Elő lehet venni a jégcsákányokat, hágóvasakat, sítúraléceket, hótalpakat és irány a magashegység. Persze előtte nem árt feltérképezni a terepet interneten keresztül, hogy ne feleslegesen utazzunk több száz kilométert.
Mindenképpen nézd meg az időjárás előrejelzéseket az adott területre és ami nagyon fontos: tájékozódj, milyenek a lavinaviszonyok a környéken !

Lavinajelentéseket találsz pl. ezeken az oldalakon:
Fontos, hogy 3-as vagy annál erősebb lavina előrejelzésnél a térségben már spontán lavinák is ki tudnak alakulni ! 3-as lavina előrejelzés esetén megfontolandó, hogy elindulsz-e, 4-5 esetén öngyilkosság kategória a dolog.
Az is nagyon fontos, hogy a lavinaveszély milyen trend szerint változott. Pl. sokáig 3-as előrejelzés egyszer csak 2-re vált, még nem jelenti azt, hogy ebben a pillanatban a térség egyes részein nem fordulhat elő spontán lavina. Fontos tudni, hogy ezek a számok nagy általánosságot mutatnak, de ettől még előfordulhatnak kellemetlen meglepetések !

Ha viszont jó az idő, akkor miért ne lehetne túrázni ? Azért a legrosszabbra mindig készülj fel és vigyél magaddal megfelelő felszerelést! Az alap bivakfelszerelésen túl legyen nálad lavina jeladó (pieps), hólapát (lehetőleg fém feje legyen) és lavinaszonda !

És persze nem árt tisztában lenni ezek használatával sem. Még a túra előtt tartsatok otthon szárazedzést. Ha tanultátok a lavina jeladó használatát, akkor sem árt szezon elején feleleveníteni a tudást. Ehhez nem kell más csak egy placc, ahol el lehet dugdosni egymás elől a készülékeket és mehet a keresés.

Azok számára, akik nem akarnak téli magashegyi tanfolyamot végezni, mert már mindent tudnak a hegyekről, kivéve a lavina jeladó használatát, leírom eme nagyszerű találmány használatát címszavakban, ill. a teendő listát ha bekövetkezne egy lavinabaleset:
  1. Először is érzékelitek, hogy valaki eltűnt. Konkrét jelei lesznek... elvitte a lavina, beleesett egy gödörbe (törpefenyves részeken előforulhat), stb.

  2. Keressetek elejtett eszközöket, ruhákat. A megtalálás helyétől felfelé ill. lefelé kezdjétek el azonnal a keresést. Jó eséllyel errefelé lesz a barátotok is ! Ha nem a barátotok, akkor is keressétek meg, hátha valakinek hiányozna !

  3. Mindenki kapcsolja a lavina jeladót kereső üzemmódba (recieve, search, seek) ! Ha várható újabb lavina és a létszám megengedi, akkor egy figyelő embert állítsatok biztonságos helyre, aki figyeli, nem jön-e újabb adag hó odafentről. Dugjatok egy sípot a szájába, hogy tudjon fütyülni baj esetén ! :-) (+ újabb felszerelési tárgy: síp)

  4. Állítsátok a vevőt (figyelem, most már vevőt fogok emlegetni, hiszen recieve üzemmódban vagyunk) a legnagyobb mérőtávolságra ! A lavinanyom szélességében szlalomban haladjatok lefelé ! Kb. 30m legyen egy-egy szakasz hossza. (a legtöbb pieps kb. 40m-es hatósugárral rendelkezik)


  5. Tartsd a vevőt alacsonyan és párhuzamosan a talajjal, míg egy jelet be nem fogsz ! Nagyon fontos, hogy senkinek ne legyen a készüléke adó módban, hiszen nem a felszínen mozgó emberek jeleire vagyunk kíváncsiak, hanem szerencsétlen eltűntére!

  6. Ha befogtatok egy jelet, egy helyben állva forogjatok körbe a pieps-szel, míg a jel a legerősebb nem lesz és állítsátok a mérőtávolságot a lehető legkisebbre, ahol a jel még éppen érzékelhető. .

  7. Mindig mozogj a legerősebb jel irányába és figyelj, hogy amikor Te kanyarodsz, a készüléked mindig ugyanabba az irányba nézzen ! Menet közben mindig állítsd a mérőtávolságot a lehető legkisebbre és mozogj a jel erősödésének irányába mindaddig, míg eléred a tényleges legkisebb méréshatárt !

  8. Előkerülhet a lavinaszonda és óvatosan szúrd le ott ahol a legkisebb méréshatárnál a legerősebb jelet vetted ! Érdemes itt már a talaj közelében keresgélni.

  9. Keresgélj a lavinaszonda segítségével mindaddig, míg elő nem kerül az áldozat !

  10. Amint megtaláltátok, próbáljátok először a fejét kiásni, hogy minél hamarabb levegőhöz jusson. Óvatosan ássatok, nehogy a nagy igyekezet következtében még több kárt tegyetek benne !

  11. Amint megvan, kapcsoljátok át a jeladóját vevő üzemmódba, hogy a többi áldozatot hatékonyabban tudjátok keresgélni. Ha lehetséges, egy ember maradjon vele, próbáljátok felmelegíteni és ellátni az esetleges sérüléseit. Ja, és még egy fontos dolog... menjetek a lavinaveszélyes terepről minél hamarabb !
Figyelem ! Normál esetben kb. 15 percetek van arra, hogy még élő embert ássatok elő a hó alól. 15 perc után elfogy a levegő, ill. erősen kihűl az ember a hó fogságában. Nagyon jó alternatív megoldások léteznek a piacon, hogy ezt a 15 percet kitoljátok valamennyivel. Ilyen pl. a Black Diamond Avalung-ja, ami segíti a lélegzést a hó alatt és akár 45 percig is lent tudsz maradni. Persze a kihűlés veszélye ilyenkor is fennáll, tehát sokat tökölni nincs idő.

Néhány eszköz, amit javaslok megnézni... igaz ez nem európai cég honlapja, viszont nagyon jól összeszedték, hogy mik kellhetnek a téli túrákhoz.
Néhány fontos gyártó, akiknek van spéci lavinás felszerelése:



Egy videó arról, milyen pocsék dolog lehet eltemetve lenni és milyen megható, amikor barátaink megtalálnak.

Avalanche Skier POV Helmet Cam Burial & Rescue in Haines, Alaska from Chappy on Vimeo.



És végül, de nem utolsósorban nézd meg ezt a videót, hátha egy kicsit hozzásegít memorizálni, hogy hogyan keress eltemetett embert a hóban! Azért azt vedd figyelembe, hogy a videón látható Ortovox S1 lavina kereső - jeladó a piac egyik csúcsmodellje ! Kicsit többet tud, mint egy olcsó egy antennás készülék.
Mégegyszer hangsúlyozom, gyakorold otthon is a keresést, mert bajban, stresszhatás alatt már nincs helye a találgatásnak, kísérletezésnek! Ott villámgyorsan kell a keresést végrehajtani, ha nem akarjuk a túránkat komolyabb bajjal befejezni !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése